LINEAGE

Yang Cheng - Fu werd geboren in de beroemde Yang Taijiquan-familie, de zoon van Yang Chien Hou en kleinzoon van Yang Lu Chan. Met zijn oudere broer Yang Shao Hou en collega's Wu Jianquan en Sun Lutang, was hij een van de eerste leraren die Tai Chi Chuan-instructie aanbood aan het grote publiek op de Beijing Physical Culture Onderzoeksinstituut van 1914 tot 1928. Hij verhuisde in 1928 naar Shanghai.

Cheng Fu staat erom bekend dat hij de ietwat krachtigere trainingsroutine die hij van zijn familie heeft geleerd, heeft 'gladgestreken' en de nadruk heeft gelegd op een 'groot frame' of 'Da Jia' met uitgestrekte bewegingen in het stappen en met grote cirkelvormige bewegingen met de armen.

Zijn soepele, gelijkmatig grote framevorm en zijn honderden uitlopers is sindsdien de standaard voor Yang-stijl Tai Chi Chuan.

Rond 1930 ontmoette Cheng Man Ching meester Yang Cheng Fu en hij bestudeerde heel de yang stijl met hem tot meester Cheng Fu stierf in 1936.

Toch maakte hij zelf een korte vorm van de verkorte Yang stijl van Cheng Fu en in 1946 maakte hij deze bekend als de Peking Form of de 37 Vorm.

Cheng Man Ching nam deze beslissing omdat hij vond, om de verspreiding te vergemakkelijken, voor de gewone mens deze 37 vorm gemakkelijker en sneller kon aangeleerd worden als gezondsheids - Tai Chi en concentratie oefeningen.

Cheng Man Ching

Benjamin Pang Jeng Lo

Benjamin Pang Ben Lo studeerde 26 jaar Tai Chi bij Cheng Man Ching in Taiwan.

Dankbaar voor wat Tai Chi hem gegeven had emigreerde hij in 1974 hij naar de US om Tai Chi en hetgeen hij van Cheng Man Ching had geleerd verder te verspreiden. Hij had een immens respect voor Cheng Man Ching en eerdere generaties meesters en zag het als zijn taak om de kunst zo zorgvuldig mogelijk door te geven.

Hij vertaalde verschillende kernwerken over Tai Chi-theorie en -praktijk in het Engels.

Ben Lo heeft veel bijgedragen aan de Tai Chi beoefening in Nederland met vooral in de 80er en 90er jaren veel Tai Chi leraren die één of meerdere workshops bij hem volgden. De workshops stonden bekend om het harde werken, de simpelheid en de focus op de pure Tai Chi principes.

Glenn Robson is al 30 jaar actief in de Tai Chi Chuan.

In 1988 begon hij les te volgen bij Gilbert Osstyn. Gilbert is een leerling van Benjamin Pang Jeng Lo die zelf leerling was van de Grootmeester Cheng Man Ching.

Bij de Chinese Tai Chi Meester Shen Zhengyu volgde hij in 1995 regelmatig stages om de zwaardvorm onder de knie te krijgen.

Om zelf de verschillende stijlen te blijven onderhouden en bij te leren, volgt Glenn regelmatig Internationale workshops bij Nello Mauro in het Tibetaans Instituut te Hoei. Nello is een Italiaanse Tai Chi-meester die gespecialiseerd is in de Chen-stijl. Hij is ook een Shaolin-meester die tevens bondscoach is van het Italiaanse Wushu-team. Vanuit Sicilië komt hij speciaal naar België om enkele weekends per jaar Tai Chi Chuan-stages te geven.

Tijdens de workshop komt ook Qi-gong aan bod. Deze oefeningen met de nadruk op de ademhaling wordt gegeven door de Luxemburgse Qi gong-specialist Marc Gerson.

Naast het beoefenen van de Tai Chi Chuan heeft Glenn ook 5de Dan Taekwondo.


Gilbert Osstyn en Glenn Robson

Shen Zhengyu

Nello Mauro

Marc Gerson

Al de leraren van Glenn Robson komen in hun respectievelijke lineage bij Yang Chen Fu terecht.

We kunnen dus met meer dan overtuiging zeggen dat Yang Chen Fu de stamvader van onze lineage is.