Wat is Tai Chi?

Tai Chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst (martial arts) die al eeuwenlang wordt beoefend. Het is gebaseerd op een reeks houdingen en bewegingen, die langzaam en vloeiend worden uitgevoerd. Tai Chi is een fysieke en mentale training, een bewegingsleer voor gezondheid, zelfverdediging en zelfontwikkeling. Het optimaliseert de gezondheid en harmoniseert de samenwerking tussen lichaam en geest door het bevorderen van de doorstroming van de levensenergie Chi. Vanuit de grondbeginselen: ontspanning, beweging vanuit het midden (tan tien), onderscheid van Yin en Yang en houdingsopbouw.


Het ‘geheim’ van Tai Chi ligt in de beheersing van ‘het midden’: Tan Tien. Het punt Tan Tien ligt drie vingerbreedtes onder de navel, tussen wervelkolom (achterkant) en buikwand (voorkant). Aandacht bij en ontspanning van Tan Tien leidt tot samenhangende bewegingen en effectief handelen. Wanneer de Chi vanuit Tan Tien gaat stromen, gaat de beoefenaar van Tai Chi een innerlijke rust ervaren.


Tai Chi is een inspirerende weg naar zelfkennis en naar een optimaal gezonde balans tussen lichaam en geest, mens en omgeving.

Uitvoering

De trainingen zijn stimulerend voor balans, concentratie en coördinatie. Er wordt onder andere gelet op de ademhaling. Tai Chi bestaat uit bewegingen die rustig en geconcentreerd doorlopen worden en is goed toepasbaar in je dagelijks leven. Bij Tai Chi ga je meditatief te werk, zodat lichaam en geest één worden.


Tai Chi wordt in verschillende vormen en stijlen uitgevoerd, individueel (met en zonder wapen) of met partner: